Ремонт на перални, телевизори, аспиратори, абсорбатори, диспозери, печки, фурни, плотове, микровълнови по домовете. Майстор за ремонт на електроуреди.

Едно мнение на майстора на ремонтите на битова техника по домовете за телевизорите - Китай vs Турция

8 Май 2013г.

Няколко реда за избор на  телевизор, платките и електронните компоненти в тях (последните две във връзка с евентуален ремонт или по-скоро за възможното избягване на сервизна намеса и от най-сръчните майсторски ръце).

При ежедневните ми срещи с повредени телевизори и последващ ремонт съм забелязал, че към момента в България масово се предлага електроника, произведена предимно в Китай и Турция. Моето мнение и техническа преценка на база сервизен опит и наблюдение за качеството на изработка при различните производители на телевизори и друга битова електроника е следното.

 

* Телевизорите, произведени в Турция използват масово шаситата на Вестел - Турция.  Ето какво не убягва от началния оглед на платката :

1. Най-често има празни места, тоест производителят е променил оригиналната схема и е спестил определено количество елементи;

2. Качеството на спойките е  лошо - има много „студени” спойки, често явление е презапояването на елементи след изработването на платката;

3. При извършване на  презапояване или смяна на елементи се открива, че припоя е с лошо качество и по-висока температура на топене;

4. Много често електронните елементи са със съмнително качество и произход, което оказва влияние на работата на изделието, т.е. възможни са по-чести дефекти и срещи с телевизионни техници;

5. Като цяло се оказва, че най-големият проблем при диагностиката на такива платки е наличието на пукнати писти и SMD елементи;

* При произведените в Китай електронни изделия в последно време има огромна разлика в качеството – създадените за реномирани марки се отличават от тези на новите и все още неутвърдени такива.

1.  Елекронните платки за реномираните марки са с много добро качество на изработката, но и те понякога страдат от болеста на „студената” спойка;

2. При произведените за нереномирани марки изделия качеството е различно - от добро до много ниско, има лоши спойки, некачествени елементи и наличие на други неприятни изненади.

Като майстор на ремонтите на телевизори и друга битова техника и електроника (перални, съдомиялни, печки, фурни, сушилни, микровълнови, климатици и др.) бих избрал китайско изделие, но от  по-реномирана марка (ако е възможно!). Нека не забравяме и наличието на известна доза късмет при покупката на каквото и да е изделие, без значение на производител и търговска марка!

 

Надявам се да съм бил полезен с тази кратка публикация.

 

Може да задавате своите въпроси за избор на битова техника или консултации във връзка с ремонт на електроуреди във форума на сайта.

 

Приятен майски ден! 


Инж. Станев


За контакти:

Тел. 0898 371028

Сервиз на телевизори, перални, съдомиялни, сушилни, климатици, печки, фурни,  микровълнови, бойлери и др. битова техника по домовете без почивен ден.

Сподели

Коментари

Гост 8 Май 2013г.
Финансовият фактор е най-определящ в днешно време. Статията ви е много изчерпателна. Димов
Гост 8 Май 2013г.
Полезна информация, майсторе! Хубава вечер! ;-) Стан
Гост 9 Май 2013г.
Полезно! Мерси! Ангелова
Гост 10 Май 2013г.
Видях в Свежо. С много подробности, в полза на клиента.
Гост 13 Май 2013г.
Пенев
Изчерпателно.Благодарности
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg