Ремонт на перални, телевизори, аспиратори, абсорбатори, диспозери, печки, фурни, плотове, микровълнови по домовете. Майстор за ремонт на електроуреди.

Кошница с диви ягоди (1761) - тръпчивият вкус на зрялото лято

3 Август 2013г.

Сега и тук няма да коментирам ремонти, няма да обсъждам технически проблеми и последващ сервиз на перални, телевизори или печки като майстор, а ще посветя няколко минути на едно от моите хобита – изкуството. Поради ангажименти, свързани основно с филтри, помпи, ремъци, уплътнители, предпазители, кондензатори, реотани, напоследък остава все по-минимално (разбирай нулево) количество време, за да порисувам самият аз.

Ще се спра на френски художник и негов натюрморт, запечатал завинаги дръзките цветове на лятото, любовта, която неизменно го съпътства и плодовете, родени от страстната им комбинация.

Жан-Батист-Симеон Шарден (2.11.1699-6.12.1779), роден в Париж, е познат на любителите на изкуството най-вече с реалистичните си натюрморти.

Голямата известност  на Шарден в наши дни  се дължи главно на неговите натюрморти, които са рисувани в ранното му и късно творчество. Обикновено са съставени от композиции с малко на брой най-обикновени предмети и  впечатляват с реализма, с изграждането на светлосянката и създаването на едно  усещане у зрителя, че са нещо далеч повече от  случаен сбор на вещи от бита.

Кошница с диви ягоди (1761) – масло върху платно, носи в себе си сладкия, леко тръпчив вкус на лятото, червеното допринася за възприемането на зрелостта на сезона и чувствата, а белите цветове на карамфилите и чашата с вода контрастират с посланието за невинност, която носят в себе си. Колоритът е засилен от допълнителните нюанси на червения цвят – сам по себе си летен, зноен, страстен, еротичен, цветът на осъзнатата любов.

 Вижте картината тук.


Това е днешният ми съботен поздрав-послание към вас – търсете любовта в обикновените на пръв поглед вещи. Имайте очи и сърца, за да видите и се насладите на скритата красота, която се спотайва под външната обвивка, нещо, за което винаги подсещам.


(С малки изменения съм публикувал тази картина и в друг мой блог.)

 

Инж. Галин Станев


За контакти:

Тел. 0898 371028


Сервиз на телевизори, перални, съдомиялни, сушилни, климатици, печки, фурни,  микровълнови, бойлери и др. битова техника по домовете без почивен ден.Сподели

Коментари

Ivelina Stoyanova 3 Август 2013г.
Чудесен избор на картина и страхиотно представяне майсторе! Добра събота и за теб! :)
Rossitsa Mardova 3 Август 2013г.
Глътка удоволствие! :)
Гост 3 Август 2013г.
Хубава картина и послание! Стан
Гост 4 Август 2013г.
Много красива картина и умел анализ! Леки ремонти, майсторе! Знам, че и в неделя си на работа! :) Наташа
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg