Ремонт на перални, телевизори, аспиратори, абсорбатори, диспозери, печки, фурни, плотове, микровълнови по домовете. Майстор за ремонт на електроуреди.

От много зор бушоните гърмят (буквално и преносно)

25 Юни 2013г.

Моята седмица на майстор започна с график, изпълнен с ремонти. Повреден телевизор за закуска, последва пералня, а денят ми приключи със сервиз на  печка, която се размина само със смяна на ключа. За днес ме чакаха достатъчно задачи – платки за климатици, спешно повикване за блокирал люк на перална машина. Междувременно се наложи да отстраня проблем при съседи, останали без електричество. За късмет, оказа се доста елементарна причина - автоматичните предпазители (бушони) изключили поради претоварване.

Малко бекграунд инфо по темата - бушоните (наричани още стопяеми предпазители) представляват тънка метална нишка, поставена в керамично или стъклено тяло. Щом през нишката протече по-голям електрически ток, по-голям от означения върху предпазителя, тя изгаря и в резултат - електричната верига се прекъсва. Бушоните предпазват електричните вериги от претоварване и по-сериозни повреди.

Реагирах много бързо - проверих за наличие на късо съединение в електрическата инсталация и рестартирах предпазителите. Хората  бяха доволни, че отново имаха ток, в тези жежки юнски дни без климатик или вентилатор си е мъчение, а аз - че приключих бързо и можех да продължа с ремонта на пералната машина.

Няколко правила за предпазителите, които колкото и тривиални да са, може да са от полза понякога:

- Не включвайте няколко уреда едновременно в дадено помещение - обикновено контактите в него са на един предпазител;

- Ако предпазителят изключи - ПЪРВО изключете електрическите уреди и едва СЛЕД ТОВА рестартирайте предпазител или го сменете (ако не е автоматичен), така ще си спестите уплахата от повторното изключване или искренето в предпазителя;

- Ако таблото ви е с обикновени стопяеми предпазители, сменете ги с автоматични и така ще си спестите много нерви и неприятни моменти.


В случай, че сте начинаещ в областта на техниката и електричеството, се придържайте само към първото правило, а за останалото ще се погрижи майстор-специалист.      

 

Ведро настроение    и душевна хармония пожелава  майсторът на ремонтите на битова техника и електроника.


И тук открадвам малко време за едно кафенце.

           

Инж. Галин Станев

За контакти:

Тел. 0898 371028

Сервиз на телевизори, перални, съдомиялни, сушилни, климатици, печки, фурни,  микровълнови, бойлери и др. битова техника по домовете без почивен ден.

Сподели

Коментари

Гост 25 Юни 2013г.
Добре че сменихме преди време нашите с автоматични. Много лесно се включват.


Ангел
Гост 25 Юни 2013г.
Отново полезна информация за дома. Поздрави от сем. Динкови.
Гост 26 Юни 2013г.
dandelion77

Добро утро и успешен ден, майсторе! :)
Гост 26 Юни 2013г.
Винаги са гръмвали, за да предпазят от по-голяма повреда или проблем. Спокойна вечер, майсторе! Поздрави от Стан и Дани ;-)
Гост 27 Юни 2013г.
За петък ме включи, ако можеш, Галине! (реотана на фурната май изгоря). Ще се обадя довечера за повече.


Митко
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg