Ремонт на перални, телевизори, аспиратори, абсорбатори, диспозери, печки, фурни, плотове, микровълнови по домовете. Майстор за ремонт на електроуреди.

Пишман майстор поставя диагноза на телевизор

12 Юни 2013г.

Една ранна сутрин се обади потенциален кандидат за посещение за ремонт и обясни, че бил повреден телевизорът му. Като го включел  „пращял и издавал извънземни звуци”. А след като загреел, спирал да издава тези звуци. После постави сам диагнозата с тон на майстор техник с над тридесетгодишен опит – „Най-вероятно е от потенциометъра”. Обясних, че едва ли има изобщо потенциометър, защото такъв имаха старите руски телевизори преди много години. Човекът упорито държеше на своето и внесе яснота защо – някога имал ВЕФ, който пищял по същия начин като се повредел потенциометъра.

Този елемент служи за усилване на звука и не е възможно да има механичен потенциометър в модерните телевизори, защото са с електронно управление.

Разяснението ми в ролята на телевизионен майстор и технически консултант с инженерно образование с две специалности не задоволиха пишман „колегата”, който каза, че ще помисли и така разговорът приключи. Сигурен съм, че е продължил да търси майстор, който да се съгласи с мнението му за повредения потенциометър и да се „впечатли” от техническите му „познания”.

Не се случва за първи път някой да звъни с повреден телевизор, пералня или печка и сам да твърди, че става въпрос за нещо, което е повече от абсурдно при определен електроуред.  Например, наскоро ме търсиха за проблем с програматор на пералня, а се оказа блокирал люк. Друг път отново вместо програматор, се оказа запушен филтър. Понякоха интернет, съседи или приятели насочват в погрешна следа. Хората мислят, че е повредено нещо конкретно, а се оказва съвсем различно. Често няма как да се направи диагностика по телефона. Трябва да се види, измери и тогава да се пристъпи към ремонт или закупуване на нова част.

Ако не сте сигурни или не разбирате какво точно се е развалило, не се доверявайте на ваши догадки, съседски мнения или да правите невъзможни сравнения между чушки и домати (в моя пример между ВЕФ и телевизор Samsung). Има сервизи и майстори за тази цел.


Инж. Галин Станев

За контакти:

Тел. 0898 371028

Сервиз на телевизори, перални, съдомиялни, сушилни, климатици, печки, фурни,  микровълнови, бойлери и др. битова техника по домовете без почивен ден.

Сподели

Коментари

Гост 12 Юни 2013г.
Типичният българин - всезнайко! Кирилов
Гост 12 Юни 2013г.
Представих си ситуацията - доста живо и забавно си я разказал!

Лека вечер, майсторе!:)

dandelion 77
Rossitsa Mardova 12 Юни 2013г.
И от мен поздрави, че не знам кога ще се видим! :)
Гост 12 Юни 2013г.
Такива сме понякога.

Хубава вечер, майсторе! ;) Наташа
Гост 13 Юни 2013г.
Рано-рано ме разсмя.
Успешни ремонти, майсторе!


Янчев
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg