Ремонт на перални, телевизори, аспиратори, абсорбатори, диспозери, печки, фурни, плотове, микровълнови по домовете. Майстор за ремонт на електроуреди.

Сиеста на Гоген с пожелание за спокоен ден

13 Август 2013г.
Сиеста (1892-1894) на френския художник постимпресионист Пол Гоген (1848-1903) е изложена в музея на изкуството Метрополитън в Ню Йорк. Картината е масло върху платно и е с размери 88.9 x 116.2 см. Вижте картината тук.
 
За Пол Гоген естественото и неподправено вътрешно спокойствие, липсата на каквото и да е напрежение, както  и умението на местните таитянки да се наслаждават на свободните си, лишени от всякакви други занимания дни, са привлекателни теми, които притежават силно магнетичен и неустоим чар, типичен за живота на хората покрай южните морета. Художникът търси вдъхновение в красивата природа, в истинските, неподправени и прости неща в живота, пленен е от чисто  физическото, откровеното чувствено  излъчване на екзотичните островитянки, от ярките  цветове и примитивните форми, които съграждат света на жителите от тези далечни острови.


В тази своя картина Сиеста творецът пресъздава тяхната неподправена и естествена грациозност,   като по този начин определя и сюжета на самата творба. Ако внимателно и детайлно се разгледа картината, ще се забележи, че доста се е потрудил и вложил много усилия в композицията на екзотичните дами, изобразени на картината, поправял и коригирал профилите им неколкократно, дори премахнал фигура, която била разположена към горния ляв ъгъл на платното, а кошницата с плодове е изрисувана на място, където преди това е имало кученце.  Гоген променил радикално и цвета на традиционния саронг на таитянката в центъра на платното от червен в тъмно син.

Така картината придобива днешния си облик.
 
Според Пол Гоген:
 

* Изкуството е или плагиатство, или революция.

 

* Изкуството се нуждае от философия, така както философията – от изкуство.  В противен случай, в какво би се превърнала красотата?

 
* Багрите! Колко дълбок и тайнствен език говорят, език на мечтите!
 
* Ако виждаш дървото синьо, то нарисувай го в синьо.
 
* Цивилизацията  е болест.
 
* Животът е само частичка от секундата. Имаме толкова малко време, за да се подготвим за вечността.
(Интерпретацията/преводът на цитатите на Пол Гоген са авторски).
 
Картини на  Пол Гоген може да намерите и в две по-стари мои публикации, ако проявите интерес, ето тук и тук.
 
От мен остава пожеланието за спокоен и пъстър летен ден, сравним с картина на Гоген, а аз се отправям на посещение за ремонт на телевизор в ранния следобед, последван от друго за ремонт на перална машина, най-вероятно ще се наложи смяна на ключалката. Надявам се все пак да наваксам с почивката и да намеря малко време за кратка сиеста, но без цялата таитянска екзотичност. Ако не е днес, то все ще изникне възможност, дори и в съзнанието ми. Кратка арт разходка ободрява повече от проспан следобед.


Ако все пак се наложи да потърсите майстор техник за помощ  при сервиз на битова техника,  може да ме намерите тук.


Инж. Галин Станев

За контакти:

Тел. 0898 371028

Сервиз на телевизори, перални, съдомиялни, сушилни, климатици, печки, фурни,  микровълнови, бойлери и др. битова техника по домовете без почивен ден.

===========================================

A home appliance repair technician offers technical support and maintenance for washers, dryers, TV sets, microwave ovens, cookers, etc.

Valid for Sofia

Contact person: Galin Stanev, MSc

Phone: 0898 371028

Or

Use the site contact formСподели

Коментари

Гост 13 Август 2013г.
Истински летен постинг, с точната доза екзотика! Августовски поздрав, майсторе! ;-) Стан
Гост 13 Август 2013г.
dandelion77

Съвсем на лятна вълна си, майсторе! Много цвят, много екзотика! Да не ни подготвяш, че излизаш в отпуск и ти? Заслужил си го! :))) Лека вечер и успех с ремонтите утре!
Гост 14 Август 2013г.
Много харесвам Гоген! Хубав ден и успешни ремонти! Наташа
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg